Ege Postası
Geri

Karaburun'da flaş gelişme: Devlet arazilere el koydu!

Yarımada'nın en önemli alanlarından Karaburun Yarımadası'nda mahkemelik olan Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Çalık Holding'in köye 200 metre mesafede konumlanan RES projesinin önünü açan devlet, bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları için acele kamulaştırma kararı aldı. Karaburun'da flaş gelişme
Karaburun'da flaş gelişme: Devlet arazilere el koydu!
Haberler / İzmir
22 Ağustos 2015 Cumartesi 10:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karaburun'da vatandaşların isyanı sonrasına yargıya taşınan Çalık Enerji A.Ş.’ye ait “Sarpıcık RES” Projesi için yeni bir gelişme daha yaşandı. Halkın ÇED  raporuna karşı yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtığı ve geçtiğimiz haftalarda yapılan bilirkişi incelemesi ile gündeme gelen projede devam eden yargı sürecine karşın devlet bir kez daha yatırımcının önünü açtı.
 


KÖYLÜNÜN ARAZİSİ PARSEL PARSEL GİDİYOR!
Türbinleri Sarpıncık ve Haseki köylerini 230 metre ile 650 metre yakınına kadar çevreleyen ve tümü tarım arazileri ve otlak alanlarında konumlandırılan Sarpıncık RES’e tahsis edilen sahada genişletilme kararı alındı. Bu kapsamda Sarpıncık Köyü sınırlarında geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlayan yöre halkına ait 6 ayrı parselde acele kamulaştırma işlemi uygulanacak. Karar resmi gazete yayınlanırken, gelişmeler projeyi yargıya taşıyan halk arasında adeta şok etkisi yarattı.  
 
İMAR PLANLARI BAKANLIKTAN
Diğer yandan, İzmir Valiliği’nin ÇED onayı verdiği projeyle ilgili gerekli planlama çalışmalarını geçtiğimiz aylarda tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni by-pass ederek, proje alanını kapsayan binlik ve beş binlik imar planlarını askıya çıkarmıştı. Karaburun Sarpıncık bölgesinde bulunan ve büyük kısmı hazineye ait 30 hektarlık alan bakanlık tarafından yapılan değişiklik ile rüzgar enerji santrali kullanımına açılmıştı.
 
ÇALIK’IN RES İNADI YARIMADA’YI İSYAN ETTİRDİ
Çalık Holding tarafından Yarımada’da hayata geçirilecek tartışmalı yatırım için bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları kullanılacak. İzmir Valiliği tarafından nihai ÇED onayı alan Sarpıncık RES projesi dahilinde Haseki-Sarpıncık-Kızıldağ Mevkii’nde yaklaşık 107 milyon TL’lik yatırımla dev rüzgar türbinleri dikilecek. EPDK’dan 49 yıllık üretim lisansı alan proje dahilinde kurulacak 14 rüzgar türbini ile 32 MW gücünde enerji üretimi yapılması planlanıyor.
 
ACELE KAMULAŞTIRMA, ÇED ONAYI, RES’E ÖZEL İMAR PLANI, 49 YILLIK LİSANS
Projenin hayata geçeceği bölgede vatandaşlara ait kiralık zeytin arazileri olduğu ve sözleşmelerin iptali için İzmir Defterdarlığı’nda işlemlerin sürdüğü öğrenilirken, proje için hazırlanan ÇED raporlarına resmi kurumların büyük bölümü gereken onayı vermişti. Diğer yandan, geçtiğimiz yıl içerisinde projeyle ilgili olarak düzenlenen halkın katılım toplantısında bölgedeki vatandaşların protestoda bulunarak katılmamasına rağmen şirket yetkililerinin "toplantı yapılmıştır" şeklinde rapor hazırlayarak imza altına alması da büyük bir krize yol açmıştı.
 

HERKES KARŞI, BİR TEK DEVLET İSTİYOR!
Karaburun’a özgü sayısız ürün veren arazilerin yer aldığı Yarımada’daki Sarpıncı ve Haseki Köyleri yakınındaki bölgede daha önce de acele kamulaştırma işlemi yapılarak yatırıma açılan alanla ilgili Karaburun Belediyesi ise olumsuz görüş sunmuştu. Raporda sayılı tarım arazilerinin ortadan kaldırıldığı, çevreye olumsuz etki getireceği, çevrede benzer tesislerin yer aldığı gibi gerekçelerle karşı çıkan Karaburun Belediyesi, kurulacak tesise ÇED onayı verilmemesi için de ayrıca talepte bulunmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası