Ege Postası
Geri

Okul ve kırtasiye ürünlerini denetlediler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, okul ve kırtasiye malzemelerine yönelik denetim yaptı.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı denetim ekipleri, okulların açılmasına kısa...
Okul ve kırtasiye ürünlerini denetlediler
Haberler / Güncel
27 Ağustos 2013 Salı 12:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, okul ve kırtasiye malzemelerine yönelik denetim yaptı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı denetim ekipleri, okulların açılmasına kısa süre kala, Bağcılar İSTOÇ’ta okul ve kırtasiye malzemelerine yönelik denetim yaptı. İşyerlerinde araştırma yapan ekipler, malzemelerden aldıkları örnekleri incelemek üzere laboratuvara gönderdi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren denetim görevlisi Mühendis Meral Karaaslan, “Okulların açılması yakın olduğu için her yıl olduğu gibi bu yılda denetimlerimize hız verdik. Sayın bakanımızın talimatıyla denetimlerimize devam ediyoruz. 2011 yılında bakanlığımız kimyasallarla ilgili bir tebliğ çıkardı. Bu tebliği çerçevesinde özellikle tekstil, kırtasiye ürünleri olmak üzere birçok tüketici ürünlerine bir takım kısıtlamalar getirdik. Birçok tüketici ürününde azo boyar maddeler, fitalatlar ve alev geciktiricilerin kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirildi. Azo boyar madde tekstil, deri ve plastik ürünlerin boyanmasında kullanılan ve kanserojen içeren bir madde. Fitalat denilen madde ise çocuklar için çok tehlikeli. Fitalat, ileride çocukların üreme hormonlarına zarar verebilecek ya da tamamen bozabilecek maddeler içeriyor. Bu anlamda en fazla su mataraları ve beslenme çantaları risk taşıyor." şeklinde konuştu.

ÜRÜN ALIRKEN HANGİ İŞARETLERE DİKKAT EDİLMELİ'

Tüketicilerin ürün satın alırken, ürünlerin üzerinde "CE" işareti olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Karaaslan şunları söyledi: "Ürün üzerindeki 'CE' işaret, o ürünün güvenli olduğunu, çocukların sağlığına zarar vermediğini göstermektedir. Bunun yanı sıra oyuncak değildir ya da yaş sınırı işaretlerine de dikkat edilmeli. EN 71 denilen oyuncak standartları ibaresi de çok önemli. Bu ibare, malzemelerin ve kırtasiye ürünlerinin sağlığa zararlı kimyasal maddeler, çocukların yutabileceği küçük parçalar, keskin kenar ve sivri köşe içermediğini gösteren işarettir. Tüketiciler ürünü aldıkları yerin, ürünün satıcısının, üreticisinin ve ithalatçısının belli olmasına dikkat etmeli. Çünkü şikayet olması halinde geri dönüş hem tüketici hem de bizim açımızdan kolay olacaktır."

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Mehmet Helvacıoğlu da denetimlere destek verdi. Denetimlerin bu yılda devam ettiğini belirten Helvacıoğlu, “Sektör olarak yüzde 95 başarı sağladık. Derneğimiz bakanlıkla olan ikili ilişkilerinde bütün detaylarda başarıya ulaşmıştır.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası