Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aday ve yol haritası tamam! Şimdi gözler listelerde...
Halil Solak
YAZARLAR
8 Mart 2023 Çarşamba

Aday ve yol haritası tamam! Şimdi gözler listelerde...

Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin lideri 12 Şubat 2022’de başladıkları ve iki turda toplam 12 toplatının ardından nihayet 6 Mart 2023’te Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yapılan son toplantıda ortak Cumhurbaşkanı adayı ve yol haritasını açıkladı.

Aday ve yol haritası tamam şimdi gözler milletvekili listelerinde!

Listelere gelmeden önce ittifakın az daha dağılmasına yol açacak görüşmelerden kısaca bahsedelim.

Akşener masayla köprüleri attı!

2 Mart’ta Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılan toplantıda aday isminde uzlaşıldığı ve adayın 6 Mart’ta kamuoyuna duyurulacağı açıklandı.

Toplantının ertesi günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yaptığı basın açıklamasında, zehir zemberek konuştu.

Akşener, “Masa noter masasına dönüştü. 6'lı Masa artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir.” sözleriyle Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıktığını belirterek, ittifakla köprüleri atmıştı.

Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’a adaylık çağrısı yapmış ve masaya deyim yerindeyse rest çekmişti.

İttifakta 3 gün süren kaosun ardından 5 partinin 6 Mart günü saat 14.00’te toplanacağı ve adayın açıklanacağı duyurulmuştu. Diğer taraftan ise İYİ Parti ile diyalog yolu tam kapatılmamış görüşmeler sürdürülmüştü.

Sürpriz görüşme ve masayı yeniden bir araya getiren formül

6 Mart sabah saatlerinde CHP’li büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş İYİ Parti Genel Merkezi’ne sürpriz bir ziyarette bulundu.

Görüşmenin ardından İYİ Parti lideri Akşener masaya geri dönme şartını ortaya koydu ve İmamoğlu ve Yavaş’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmaları formülünü talep etti.

Krizi çözen formül masa tarafından kabul görürken, Akşener ile Kılıçdaroğlu bir araya geldi ve kriz 4. gün sonunda çözüldü. 6’lı Masa saat 16.00’da toplandı ve yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamolaoğlu, ittifakın adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ilan etti.

Adayın açıklanmasının akabinde Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası' mutabakatını da açıkladı.

11 madde olarak açıklanacağı duyurulan yol haritası, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı detaylarının eklenmesiyle 12 madde oldu.

Herşey şimdilik tatlıya bağlandı!

****

Masanın aday krizine yorumum:

Evet  ittifak görüşmelerinde kesintiler olabilir. Masadan kalkılır, rest çekilir, yeniden oturulur. Yeter ki kırıp dökmeden olsun, yeter ki diyalog yolu kapatılmasın.

Büyük savaşların ardından bile yapılan ateş kes veya barış görüşmelerinde benzer görüntüler yaşanır. Bir tarafın istekleri kabul edilmeyince ya da şartlar ağır koşullar getiriyorsa masadan kalkılır, daha sonra diyalogla çözülür.

6'lı Masanın krizini sessizce izledim. Bekledim. Çünkü her an dağılabilecekleri gibi her an yeniden bir araya gelecekleri de gün gibi belliydi.

Meral Akşener Hanımefendinin açıklamalarının dozu fazla olunca kriz derinleşti ve uzadı. 

Neyse ki sonra aklı selim galip geldi ve sorun daha da büyümeden çözüldü.

Akşener'in masaya geri dönmesi üzerine, Cumhur İttifakı cephesinden yapılan "tükürdüğünü yaladı" açıklamalarını da bir o kadar çirkin bulduğumu belirtmek istiyorum.

Neyse günün sonunda masa bir şekilde toparlandı.

Ancak şu bir gerçek; Eğer masa dağılsa idi. Bu 'Millet' bunun hesabını ayırt etmeden masadaki bütün paydaşlardan sorardı. 

*****

Evet, şimdi gözler listelerde

Kulislerden edindiğim son bilgilere göre; 6 liderin milletvekili aday listeleri konusunu kriz yaşanmadan önce konuştukları. Masa tam bir mutabakat sağlamasa da taslağın hazır olduğu belirtildi. Listelerin şehir-bölge esasına göre belirleneceği aktarılırken, Millet İttifakı’nın 3 büyükşehirde (İstanbul, Ankara,İzmir) tek liste ile seçime girmeyi planladıkları, 40 ilde ortak liste ile seçime katılmayı düşündükleri geri kalan 38 ilde partilerin kendi başlarına seçime girmeleri konuşuluyor.

Hangi parti hangi seçim bölgesinde güçlüyse ortak listenin ona göre dizayn edileceği öne sürüldü.

Ancak bu taslağın Akeşner’in başlattığı aday krizinden önce konuşulduğu, yeni bir düzenlemeye gidileceği de iddialar arasında.

Kılıçdaroğlu’dan öneri!

Öte yandan Millet İttifakı’nın 13’üncü Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “81 ilde herkes benim listemden seçime girsin” dediği iddia ediliyor.

6 liderin önümüzdeki günlerde yeniden bir araya geleceği ve seçime nasıl bir yöntemle girilmesi gerektiğini masaya yatıracakları ve listeye son şeklini verecekleri ifade edildi.

Daha sonra da 6 liderin ayrı ayrı kurmayları ve il başkanları ile süreci istişare edecekleri belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun önerisi şimdiden 6’lı masayı oluşturan partilerin koridorlarında yankı bulmuş ve fısıltılar başlamış durumda!

Ne dersiniz şimdi bir fırtına da listeler hazırlanırken kopmasın!

Seçim bildirgesi seçim kararının ardından

Bu arada Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim bildirgesini YSK tarafından seçim kararının açıklanmasının ardından, 6’lı Masa liderlerinin de katılımıyla Ankara Spor Salonu’nda kamuoyuna sunacağı öğrenildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası