Ege Postası
Geri

CHP Karşıyaka'dan 'koca' tercih

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “9 senedir bitiremediğim tek proje” olarak nitelendirdiği ve Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisi çerçevesinde çeşitli tartışmalar devam ederken, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege’den farklı bir yaklaşım geldi. Başkan Karaege, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun arkasında olduğunu belirterek, çöp tesisi için Yamanlar’ın uygun bir adres olduğunu dile getirdi.
CHP Karşıyaka'dan 'koca' tercih
Haberler / Yerel Politika
22 Eylül 2013 Pazar 10:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege, yer seçimi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ı karşı karşıya getiren ve zaman zaman AK Partili vekillerin de dahil olduğu tartışmanın siyaset ekseninde devam etmesine karşı olduğunu belirterek, Karşıyaka’da kurulacak olan tesisin yeni sistem ve kapalı devre olacağını hatırlatarak, ilçeye getireceği katkıların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Karaege ayrıca, geçtiğimiz günlerde ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yayınlanan raporları da eleştirerek, “Masa başında hazırlanmış gerçekler ile bağdaşmayan çalışmalar” olarak niteleyerek, tesisten önce yöntemin tartışılması gerektiğini dile getirdi.

“TESİS DOĞRU ŞEKİLDE ELE ALINMALI”


CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege, yurt dışında ve Türkiye’de faaliyet gösteren diğer katı atık bertaraf tesislerini örnek göstererek, “Bu konu başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere herkesin gündeminde. Ben tesise karşı çıkmanın doğru bir tavır olduğunu düşünmüyorum. Tesis için Karşıyaka’daki yer seçimi yanlış değil. Kaldı ki bu tesis kapalı bir sistemde olacak ve çevreyi kirleten bir unsur olmayacak. Teknoloji çok gelişti. Bunun yurt dışında ve Türkiye’de iyi örnekleri mevcut. Çöp işini sektör olarak ele alıp, bu işten ciddi gelir elde eden firmalar dahi bulunuyor. Ankara’daki Mamak çöplüğü buna en güzel örnek. Orası, Harmandalı gibi bir durumdayken, bugün vahşi depolamayı bir kenara bırakarak sorunları aştı. Ve tesis elektrik üretimi dahi yapabilen bir bölge oldu. Çöplük olan yerde bugün konut ve AVM’ler dahi açılmış durumda. Mamak bu konuda örnek bir değişim geçirdi. Yurt dışında örnek aramaya gerek yok. Burnumuzun dibindeki Ankara’ya bakmamız yeterli” dedi.

ANKARA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Tesise karşı sergilenen muhalif tutumu da bilgi eksikliğine bağladığını belirten Karaege, “Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi, biz bilgilendirme toplantıları yaparak halkı ve kamuoyunu aydınlatmayı planlıyoruz. Tesis üzerindeki olumsuz tutum ortadan kaldırılmalı. Kuşkuları gidermek amacı ile öncelikle insanları aydınlatmak ve kurulacak olan sistem hakkında detaylı teknik bilgiyi sunmak gerekiyor. Çöplerin bugünkü sistem ile toplanması da ayrı bir maliyet ve kayıp. Çöpün yeni teknolojiye uygun şekilde dönüştürülerek enerji ve gelir üreten bir hale getirilerek, belediyelerin de tasarrufta bulunmasını sağlamak gerekiyor” diye konuştu.

“ÇÖPTEN SİYASİ RANT ÜRETENLER VAR”

Başkan Karaege, çöp konusunun siyasal zemine çekilmesinin yanlış olduğunun da altını çizerek, “Çöp olayının siyasallaştırılması, halkın manipüle edilmesi kesinlikle yanlış bir tutum. Yeterli bilgi olmadan muhalefet yapılması halkı da korkutuyor. Bu şekilde propaganda yaparak siyasi rant peşinde koşanlar var. Biz bu işin aslını, doğrusunu, vatandaşa ve kuşkusu olan herkese anlatacağız. Siyaset çerçevesinde bunu anlatmak oldukça zor. Bu konun basit bir şey olduğunu zannediyorlar ifadelerini kullandı.

“DURAK DA ELBETTE İKNA OLACAKTIR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 1,5 milyar TL yatırım ile Yamanlar’da hayata geçirilmesi planlanan ve resmi makamlardan da onay alınmaya başlayan katı atık bertaraf tesisi hakkında “İzmir’in çöpü toplanacak. İzmir’de bu yatırıma ihtiyaç var ve bu tesis bir şekilde hayata geçirilecek. Entegre kati atik yönetimi projeleri Ankara’da , Adana'da , Konya'da ve Bursa'da yürütülürken İzmir'de neden istenmiyo? Ankara’nın çöpü elektriğe dönüşürken, İzmir’inkiler neden hala vahşi depolama yapılsın'” dedi ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın sergilediği duruş hakkında şöyle konuştu; “Elbette Cevat Durak Büyükşehir yetkilileri ile görüşerek bu konu hakkında anlaşacaktır. Teknik konuda kendisi de bunu değerlendirecektir. Biz de onunla görüşerek bu konuyu parti içerisinde çözeceğimize inanıyorum. Bu konuyu büyütmeye ya da polemik malzemesi yapmaya gerek yok. Kendi aramızda çözeceğiz, onu da ikna edeceğiz. Çöp tesisi konusunu bir an önce bitirerek, seçimlerden önce çözüm sağlayacağız.”

“RAPORLAR EKSİK VE YANLIŞ”

Karaege son olarak birçok ilçenin karşı çıktığı tesis konusunda, geçtiğimiz günlerde ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yayınlanan raporları eleştirerek, “Raporu yazanlar, Ankara’da oturdukları yerden bunu hazırlamışlar. Burada bir inceleme yaptıklarını ya da Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmek istediği projeden haberdar olduklarını sanmıyorum. Kendi kafalarına göre istenen doğrultuda, taraflı olarak yazılmış raporlar. Büyükşehir tarafından son teknoloji ile hayata geçirilecek olan tesisin projesini incelemeden, bilgi almadan yazılmış bir rapor ne derecede doğru olabilir, o da tartışılır. Tam incelemeden hazırlanan eksik bir rapor söz konusu ve haliyle sonuç da yanlış olmuş” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası