Ege Postası
Geri

Güven’den otistik çocuklu aileleri sevindirecek kanun teklifi

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, otistik yada down sendromlu çocuk sahibi ailelerin hakları olan ve yaşam boyu çektikleri sıkıntıların karşılığı olarak Meclis’e erken emeklilik haklarını sağlayacak kanun teklifini sundu. Güven, emeklilik talebinde bulunmak isteyen ve otistik veya down sendromlu çocuğunu belli bir yaşa kadar maddi olanak, destek ve çabasıyla büyütmüş ailelerde anne ya da babadan birinin erken emekli olmasının sağlanmasını kapsayan kanun teklifi ile ailelerin yükünün azaltılmasını hedeflediğini belirtti.
Güven’den otistik çocuklu aileleri sevindirecek kanun teklifi
Haberler / Yerel Politika
11 Haziran 2014 Çarşamba 09:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Engelli haklarını Meclis’te sürekli gündemde tutan CHP’li vekil Güven, otistik ve down sendromlu çocuğa sahip ailelerin hem sosyal hem de iş hayatında yaşadıkları sıkıntıları yakından takip ettiğinin ve bu konuda onlara nefes aldıracak bir düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu söyledi. Güven şöyle konuştu: “Otizm ve down sendromu konusunda ailelere verilen destek ülkemizde ne yazık ki eksiktir. Eğitim sisteminde ailenin de eğitime evde destek vermesi, okul ile aile arasında düzenlenememiş, tüm sorumluluk ve bilginin edinilmesi ailenin ilgisine bırakılmıştır. İş yaşantılarını da otistik veya down sendromlu çocuklarına göre düzenleyen anne ve babalar çocuklarının eğitim, sağlık ve diğer sorunlarına destek olmak için ayırmaları gereken zaman nedeniyle işyerlerinden talep ettikleri izinler için de çeşitli sıkıntılar yaşamaktadır. Çocuklarının içinde bulundukları durum işe yoğunlaşmalarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Normal bir ailede anne ve babanın bireysel olarak harcamak istediği zaman otistik veya down sendromlu çocuğun tedavisi ve gelişimi için harcanmakta, ailede içinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Güven, yakın zamanda Meclis’te görüşülecek olan ‘İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda engelliler ile ilgili yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için “ağır engelli” çocuğu olan ailelere erken emeklilik hakkı verecek fıkraya “emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan sigortalılardan otistik spektrum bozukluğu veya down sendromu tanısı konulmuş çocuğu bulunan anne ya da babadan birinin,” ibaresini ekleyerek büyük bir mağduriyetin önleneceğini belirtti. Güven devamla “bu durumda otistik spektrum bozukluğu veya down sendromu tanısı konulmuş çocuğu bulunan anne ya da babadan birinin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile erken emekli olması ailelerin çocuklarına daha fazla zaman ayırmalarını ve  daha fazla ilgilenmelerini sağlayacaktır.    Sosyal devletin bir gereği olarak kanun teklifimizin yürürlüğe girmesi engelli ailelerini mutlu edecektir.” Dedi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası