Ege Postası
Geri

Büyükşehir'e SDS damga vurdu: Başkana yıkarak olmuyor bu işler!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşimine SDS tartışması damga vurdu. Memur sendikası Tüm-Bel Sen ile imzalanacak sözleşmede SDS ödemeleriyle ilgili (yasal sınırını üstü) bir Sayıştay bulgusu (tazmin) çıkarsa işten ayrılsalar bile yasal faizi ile parayı ödemeyi taahhüt etmesine ilişkin önerge meclis gündemine geldi. Cumhur İttifakı'ndan önergeye tepki gelirken Başkan Cemil Tugay tepkilere sert bir şekilde yanıt vererek, "Ben bu yetkinin altında sizlerin de imzası olsun istiyorum. Tek başına belediye başkanına yıkarak olmuyor bu işler sizlerin de sorumluluğu olsun" ifadelerine yer verdi.
Büyükşehir'e SDS damga vurdu: Başkana yıkarak olmuyor bu işler!
Haberler / Yerel Politika
8 Temmuz 2024 Pazartesi 20:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi. 
Cumhur İttifakı Grubu, İZSU tarifesindeki kademelerin İstanbul ve Ankara ile aynı hale getirilmesini içeren bir önergeyi meclise sundu. Başkan Tugay ise, İzmir’de 0-4 metreküp su kullanımına yapılan indirimin aynı kaldığı ve üstüne zam yapılmadığının altını çizdi. Önerge İZSU Genel Kuruluna gönderilmek üzere kabul edildi.

AK PARTİ'DEN HATALI ÖNERGE

Uğur İnan Atmaca ve Hakan Yıldız'ın Ankara ve İstanbul'da su fiyatlarına ilişkin verdiği önergeye ilişkin açıklama yapan Başkan Cemil Tugay, "Rakamların hesaplaması yanlış. Bşr türlü anlatamadığım konu şu  0-4 metreküp için vatandaşlarımız 16 lira fatura ödüyor. Bu rakam İstanbul ve Ankara'ya göre yarı yarıya daha ucuz. İstanbul'da 32, Ankara'da 24 lira. Bu hesabı doğru yapın. Önergede hata var" dedi.

İSTANBUL VE ANKARA İLE EŞİTLENSİN 

Uğur İnan Atamaca ise, "Bizim önergemiz kademelerin İstanbul ve Ankara ile eşitlensin istiyoruz. İZSU Genel Kurulunda gündem maddesi yoktu, önerge veremedik. İlk yapılan kurulda değerlendirilsin" dedi. 

YÜRÜYEN MERDİVEN KAZASI MECLİS GÜNDEMİNDE 

Üçyol metroda yaşanan trafik kazalarının önüne geçilmesi için de bir önerge veren Cumhur İttifakı Grubu, Makine Mühendislerinin periyodik kontrolleri yapması için İzBB Başkanı Cemil Tugay’a yetki verilmesini istedi. 

"YOĞUN BİR FAALİYET İÇERİSİNDEYİZ" 

Cumhur İttifakı, yürüyen merdiven kazasına ilişkin verdiği önergeye ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır, "Arkadaşlarımızın duyarlılığı yerindedir. Biz de bu konuda yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. Makina Mühendisleri Odası ile görüştüm. Onlar rapor hazırlıyor. Değerlendirmelerimiz devam ediyor. Hafif ve ağır bakımlar var. Bu ayrım nedeniyle ağır Bakımın onlar tarafından yapılmadığını ifade ettiler. Önergeyi bir komisyona gönderebiliriz. Ancak bizim çalışmalarımızın değerlendirilmesinden doğru karara eriştirmemiz daha doğru olacak" ifadelerine yer verdi. 

MMO İLE YAPILACAK PROTOKOL DAHA İTİBARLI OLUR 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, " Çok önemli bir konu. Geçtiğimiz günlerde bir kaza oldu. Bunlar ertelenecek konular değil. Makina Mühendisleri Odası önemli bir paydaş olacaktır.  MMO ile yapılacak bir protokolün kamuoyu nezlinde de itibarlı olacağı kanaatindeyiz" dedi. 

CUMHUR İTTİFAKI TUGAY'A YETKİ İSTEDİ

AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca ise, "Biz önergede size yetki istiyoruz. MMO bakımları yapsın demiyoruz, periyodik denetimleri yapsın. Bu işi yürüten firmanın 10. aya kadar sözleşmesi devam ediyor. Ondan önceki 2 yılda bir sözleşme yapmış. 28 milyon civarında yapılan bir sözleşme istisnai alım karşılığında yapılmış. Firmanın yeterliliği var mı, ekipmana ve personele sahip mi bilmiyoruz. Biz MMO'nun denetimleri yapması için Tugay'a yetki istiyoruz" diye konuştu.

TUGAY: “BAZI BULGULAR VAR, RADİKAL KARARLAR VERECEĞİZ”

Başkan Tugay, konuya olumlu baktığını dile getirerek, “Üçyol Metro’da yaşanan kaza bizi üzdü. Bu konuyu detaylıca incelemelerini istedik, makine mühendisleri odasını biz çağırdık ve incelemelerini istedik. Henüz bitmedi, bizi de rahatsız eden bazı bulgular. Bu konuda radikal kararlar vereceğiz. Sorumluların belediyeye hizmet vermesini, görevli olmasını istemiyoruz. Makine Mühendisleri Odasının denetçi olması bizim öngördüğümüz bir şey, o yüzden doğruca oylayalım” dedi. 

Gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi.

SDS ÖNERİSİ MECLİSTE 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde SDS kriz devam ederken Büyükşehir'den flaş bir hamle geldi. Ek gündem maddesi ile meclise gelen önergeye göre, Memur sendikası Tüm-Bel Sen ile imzalanacak sözleşmede SDS ödemeleriyle ilgili (yasal sınırını üstü) bir sayıştay bulgusu (tazmin) çıkarsa işten ayrılsalar bile yasal faizi ile parayı ödemeyi taahhüt edecek.

İKRAMİYELER İÇİN YETKİ İSTEYECEKTİK!

Uğur İnan Atmaca, "Burada yazan ifadelere baktığımız zaman bu şekilde çözülmez. Meclisten yetki istiyorsunuz, sizin imzalamaktan imtina ettiğiniz yetkiyi meclisten istiyorsunuz. Kanunla gelen yetkinin meclis kararıyla aşılabileceği düşüncesinde değilim. Bununla ilgili bir önerge hazırlamıştık. Sizin İl başkanımızla yaptığınız görüşme sonrası önergenin verilmemesi gibi bir karar oluşmuş. Bir defa sosyal dengenin yasal sınırından size yasal yetkisi verildi. İkramiyeler konusunda size verilmek üzere yetki isteyecektik" diye konuuştu. 

MECLİS ONAYI İLE YAPMAK İSTİYORUM

Tugay ise, " Memurlardan bir talep var. Ben de bunun yasal dayanağının olması gerektiğini belirttim. Bir sınır var, o sınırın üzerinde ödeme yapıldığına ilişkin bir şeyler konuşulduğunda AK Parti grubundan bir arkadaşınız, 'Sancaktepe'de AK parti yasal sınırın üstüne çıktı' dedi. Meclisin bana yetki vermesi lazım. Ben burada meclisin görüşüne başvuruyorum. Daha önce alınan yetki yeterli değildir. Orada sadece yasal sınır için yetki vardı. Yasal sınırın üstüne çıkacaksak yetki istiyorum. Meclisin onayı ile yapmak istiyorum.Komisyonlarda bu önerge tartışılsın" dedi. 

NE SİZE NE MECLİSE NE DE MEMURLARA ZEVAL GELMEYECEK...

Atmaca ise, "1 Mayıs'ta, Kurban Bayramı'nda, CUmhuriyet Bayramı'nda Aralık'ta yakacak, Mart ayında ikramiye, Ocak,Şubat, Temmuz aylarında 3'er bin lira ikramiye verilmesini isteyecektik. Ne size,, ne meclise ne de memur kardeşlerimize zeval gelmeyecek şeklinde verilmesini istiyoruz" ifadelerine yer verdi. 

"PRİM ÖNERİSİ"

Hakan Yıldız ise konuya ilişkin açıklamasında, "Biz zaten size bir yetki verdik. Biz bu sürecin memurların lehine sonuçlanması noktasında bir duruşumuz var. Ancak yasal sınırlarla birlikte yarın memurların herhangi bir iadeye konu olmayacak şekilde prim yöntemleriyle talep ettikleri miktarı sağlayacak bir çalışma. Memur kardeşlerimize taahütname imzalamaktan bahsediyoruz. İlgili kanunun ilgili maddeleri primlerle çözümü var. Hem memurların haklı taleplerinin yerine getirilmesi hem de yarın doğabilecek bir geri iadenin önünü kapatacak formül bu meclisten geçiririz" dedi. 

TEMEL ÇÖZÜMÜ HÜKÜMETTE

CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır ise, "Konunun temel çözümü hükümette yatıyor. Üst sınır yükseltilirse, yasalara uygun bir şekilde memurların istekleri yerine gelmiş olur" ifadelerine yer verdi. 

"SİYASİ SORUMLULUK TAŞIYAN MECLİS ÜYELERİSİNİZ" 

Cemil Tugay ise, "Ben sizin açıklamalarınızı bir yere götüremiyorum. Bir şey söylüyorsunuz ancak ne söylediğiniz anlaşılmıyor. Ortada bir yasal sınır var. Siz 'bu yasal sınır aşılamaz' diyorsunuz. Diğer taraftan ikramiyeler diyerek başka ödemeler vaat ediyorsunuz. Onların neye dayandığı belli değil. Yasada ikramiye ve başka türlü ödeme yok. Biz 17 Mayıs’ta verdiğiniz yetkiyle TİS imzalayamadık. Daha önce verilmiş bir şey var, Sayıştay’ın da soruşturma açılacağına ilişkin tespiti var. Bu arkadaşlar bizim arkadaşlarımız, buyurun bu kararı birlikte verelim, sizler de siyasi sorumluluk taşıyan meclis üyesisiniz. Komisyona gitsin, orada tartışılsın. Hukuk yoluna gider böyle konular, biz de o zaman ‘AK Parti ve MHP de yasal sınırın üstüne çıkmayla ilgili görüş bildirdiler’ deriz. Biz vermek istiyoruz ama yasal sınırı getiren makam belli" dedi. 

AK PARTİ'DEN YETKİ HATIRLATMASI 

Yıldız ise, "Samimiyetle bir duruş ortaya koyuyoruz ama söylemlerinizi üzülerek izliyorum. Karşıyaka Belediye Başkanı olarak 2023'te aynı yetki ile yasal sözü verdiniz. Oradaki tercihinizi burada kullanmadınız" dedi. 

KARŞIYAKA -İZBB KARŞILAŞTIRMASI 

Tugay ise Yıldız'a yanıt olarak, "Sürekli Karşıyaka diyorsunuz. Orada, Karşıyaka’da 400, burada 6 binin üzerinde memur var. Geçmişle ilgili tuhaf hesap sormadan rahatsızım. Bana Karşıyaka demek dışında başka bir şey diyebiliyor musunuz?Bugün burada bir sorun var onu çözmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. 

BAŞKA YÖNTEMLER ISKALANMASIN 

Yıldız ise Tugay'a yanıt olarak, " Sayıştay ve kanunla elinizin bağlı olduğunu söylemeniz üzerine biz Karşıyaka örneğini verdik. Siz Sayıştay raporları ve yasal engeller var dediniz. Biz de dedik ki aynı engeller Karşıyaka'da da vardı. O zaman irade ortaya koydunuz, burada da koyun. Samimşyetle grubumuz meseleyi nasıl çözeriz, bahsedilen yasal sınırın dışıdna hangi yöntemlerle iyileştirmeyi yapabiliriz diye düşünüyoruz. Grubumuz her ne kadar hukuken yetki verdiğimizi düşündüğümüz bir alan olsa da bir gerçeğin altını çizmek lazım. Elinizde yetki varken kullanabilirdiniz. Biz memur kardeşlerimize yarın doğabilecek herhangi bir problem oluşmadan, ikramiye yöntemlerini çalışıyoruz. Önerge her ne kadar SDS ile yetkinin bir takım teminatlara bağlı olarak geçmesi olsa da bu önergenin diğer yönetmler ile çalışarak yarın doğabilecek bir geri ödeme tablosu çıkmayacak bir yönteminde de ıskalanmaması gerekiyor" dedi. 

TEK BAŞINA BAŞKANA YIKARAK OLMUYOR BU İŞLER! 

Tugay ise komisyonlardan oy birliği ile gelmesini talep ederek, "Ben bu yetkinin altında sizlerin de imzası olsun istiyorum. Tek başına belediye başkanına yıkarak olmuyor bu işler sizlerin de sorumluluğu olsun" ifadelerine yer verdi. 

TARİHİ HAN İÇİN AK PARTİ'DEN ŞERH 

Kardiçalı Hanı ile ilgili kamulaştırma önergesi oy birliği ile meclis gündemine geldi. AK Parti Meclis Üyesi Fırat Eroğlu önergeye şerh koyarak komisyonlara tekrar sevkini istedi. 

Tugay ise, "Kamu bu binayı şehrin yapısını korumak için düşünerek almalı ve kamu yararına bir çok amaçla kullanılabilir. Bir hizmet binası dahi olabilir" dedi. 

Kamulaştırılmasına ilişkin önerge oy çokluğu ile kabul edildi. 

AK PARTİ'DE 'SÜRE' ÇATLAĞI

AK Parti Bayraklı Meclis Üyesi Latif Aydemir, " Süre ve zaman konusu için söz almak istedim. 3 grup başkan vekilimizin de  gündemde bulunan maddelerin oy birliği ile olanları bir kere de geçirmiş olsak burada geöen sürenin yarısını kazanmış oluruz" dedi. 

"SİZ NE YAPTIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ?"

Tugay ise, " Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Karşı çıkan sizin grup başkan vekilleriniz. Onlar bizi cezalandırıyorlar" dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası