Ege Postası
Geri

Urla’daki gizemli ada İzmirli vekilin dikkatini çekti

AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, gizemli ve ilginç bir tarihi olan eski ismiyle Klazomen yani bugünkü Urla’nın meşhur Karantina adasındaki Tahaffuzhanenin müze olması için harekete geçti.
Urla’daki gizemli ada İzmirli vekilin dikkatini çekti
Haberler / Yerel Politika
22 Eylül 2013 Pazar 10:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- 1865 yılında Fransızlara yaptırılan Klazomen (Urla) Tahaffuzhanesi dönemin en iyi sterilizasyon ve karantina merkezi olarak hizmet vermiş bir yer olarak biliniyor. Bu tarihi adada bulunan ve 1950 yılına kadar işlevini sürdüren tahaffuzhane, bugün Sağlık Bakanlığı Urla Eğitim ve Dinlenme Tesisleri olarak hizmet veriyor. İçinde 3 yıldızlı otel (misafirhanesi) olan tesis oldukça gizemli ve herkes tarafından pek bilinmiyor.

Dünyada sadece 3 tane var

İzmir milletvekili Sait, tesisi gezerek görevlilerden bilgi aldı. Sait, binası ve donanımıyla 148 yıldır ayakta olan Klazomen Tahaffuzhanesi ya da bugün bilinen adıyla Karantina Adasının Amerika’daki Ellis Adası ve Hırvatistan Dubrovnik'teki Zupa Dubrovacka Adası ile birlikte dünyada ayakta kalmayı başarmış, tescilli üç karantina adasından biri olduğunu söyledi. İzmir’in Herkes için sağlık temasıyla aday olduğu EXPO yarışında avantaj olarak kullanabileceği tarihi bir yeri olduğunu söyleyen Sait, dünyada sadece 3 yerde bulanan karantina adalarından biri İzmir’de, biz bunu iyi kullanmamız gerek, sadece EXPO için değil, burası dünyaya anlatılmalı, çok ilginç ve gizemli bir tarihi var, İzmir’e çok sayıda turist çekebilir, dedi.

Son derece hassas bir yer

1800'lü yıllarda karantina bölgesi olan İzmir Urla yakınlarındaki ada, bugün sağlık bakanlığının eğitim merkezi olarak kullanılıyor. Veba ve kolera gibi hastalıkların kol gezdiği yıllarda hastalıkların taşınmasını engellemek için karantina hamamlarının kurulduğu ada, zamanın en önemli yerlerinden biri olarak biliniyor. Bugün burada Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü görevlileri de hizmet veriyorlar. Burası, istediği takdirde istediği yabancı gemiyi durdurup sağlık taraması yapabiliyor. Öyle ki, en hassas ve askeri gizliliği olan bir gemi dahi burası tarafından durdurulup incelenebiliyor.

Avrupa’dan gelen hacıların temizlik durağı

Ada, ticaret gemileri ve yolcu gemilerince, özellikle de kuzey hac yolu için Anadolu, Rumeli, Bosna ve Rusya'ya gidip gelen hacılar için düşünülmüş ve işlevini 1950 yılına kadar sürdürmüş. Adanın öylesine ilginç bir tarihi var ki; birçok sinema senaryosuna konu olabilir. Ancak burası yıllardır sağlık müzesi olmayı bekliyor. Geçen hafta İzmir Çeşme’de düzenlenen Dünya sağlık örgütü Avrupa toplantısı kapanış kokteyli Urla karantina adasında yapılmıştı. İzmir valisi Mustafa Toprak ile kokteyle katılan Sait, adayı gezmiş ve detaylı bilgi almıştı. Sait ve vali Toprak’ı Tahaffuzhane’nin ilginç tarihi dikkatlerini çekti. Bu aşamada devreye giren İzmir milletvekili Rifat Sait, gerekli başvuruları yapacağını, tarihi Klazomen Tahaffuzhanesinin müze olması için çalışacaklarını belirtti

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası